ASUMISPALVELUIDEN TOIMINTAMALLI

Kouvolan asumispalvelujen toimintamallin yhdeksi konkreettiseksi tavoitteeksi asetettiin Valkealakodin laitoshoidon hallittu purkaminen. Laitosmaisesta kulttuurista luopuminen vaati vanhainkodin tilojen uudistamista.

INVESTOINNIT, RAKENNUSTEN PERUSKORJAUS
VALKEALA
Kunta tai kuntaryhmä: Kouvola
Tavoitteena on kehittää hyvän ikääntymisen asuinympäristö, henkilöstön uusi asiakaslähtöinen toimintamalli sekä yhteisöllisyyttä ja osallisuutta edistävä, asiakaslähtöisiä kumppanuuksia luova palvelualuemalli.
Kouvolan asumispalvelujen toimintamallin, Valkealan palvelualuemallin, tarkoituksena on hyödyntää Valkealakodin ja sen pihapiirissä sijaitsevien asumisyksiköiden olemassa olevaa rakennuskantaa sekä muodostaa palvelualue, joka tarjoaa uudenlaista alueen ikääntyneiden osallisuutta ja toimintakykyä edistävää toimintaa sekä edistää henkilöstön liikkuvuutta asiakkaiden palvelutarpeen mukaisesti.
Kuntakokeilussa keskitytään kolmeen eri kehittämisalueeseen: investointeja vaativaan rakennusten peruskorjaukseen, henkilöstön uuden toimintamallin luomiseen sekä palvelualuemallin kehittämiseen.
Kehittämisalue – Investoinnit, rakennusten peruskorjaus
Tavoite: Hyvän ikääntymisen asuinympäristön tarjoaminen, jossa
• rakennukset peruskorjataan siten, että asuintilat ovat mitoitukseltaan riittävät asumisen laadun, tilojen joustavan käytön ja henkilökunnan työskentelyn kannalta
• kiinnitetään huomiota alueen ikäihmisten osallisuutta, sosiaalista toimivuutta ja yhteisöllistä toimintaa mahdollistaviin ratkaisuihin sekä esteettömyyden edistämiseen ja turvallisuuteen erilaisin turvaratkaisujen menetelmin.

Hyvän ikääntymisen asuinympäristön luomista olemassa oleviin tiloihin, jossa
- rakennukset peruskorjataan siten, että asuintilat ovat mitoitukseltaan riittävät asumisen laadun, tilojen joustavan käytön ja henkilökunnan työskentelyn kannalta
- kiinnitetään huomiota alueen ikäihmisten osallisuutta, sosiaalista toimivuutta ja yhteisöllistä toimintaa mahdollistaviin ratkaisuihin sekä esteettömyyden edistämiseen ja turvallisuuteen erilaisin gerontegnologisin menetelmin
”Tääl’ on nyt ihan liian hienot tilat”

568
kontaktia

167
uutta asiaa

789
kuppia kahvia

Hoivatilojen rakentamisessa on tärkeää yhdistää eri asiantuntijoiden osaaminen ja käydä riittävästi keskustelua tavoiteltavasta päämäärästä
- Suunnitteluun pitää varata riittävästi aikaa ja kuulla käyttäjiä alusta alkaen
- Substanssiosaamista pitäisi olla ehdottomasti mukana sisällä suunnittelussa ja rakentamisessa (hoitajapohjainen rakennusinsinööri)
- Teknologisista ratkaisuista ei ole saatavissa luotettavaa kokeiltua tietoa (puuttuu testiyksikkö, josta saa puolueetonta asiantuntija-apua)

Oikeaan aikaan tehty perusparannus vaikuttaa palvelutuotantoon: tyytyväisemmät asiakkaat ja henkilökunta.

Asiakkaat saivat kodinomaiset omat asunnot ja yhteisöllistä toimintaa tukevat yhteistilat. Investointiin saatiin ARAn tukea, mutta myös kaupungin taloudellinen panostus on ollut merkittävä. Muutos on mahdollistanut palvelurakenteen keventämisen (laitoshoidon purkaminen).

1. Vanha laitoskiinteistö on muuntumassa moderniksi ikääntyneiden asumisyksiköksi ja kyläläisten kohtaamispaikaksi.
2. Asukkaat saavat uudet ajanmukaiset kodit.
3. Kohteessa hyödynnetään uusinta turvategnologiaa.
4. Luonnonläheinen asuinympäristö sekä laajalle piha-alueelle rakennetut kuntoilualue ja kävelypolut tukevat kaikenikäisten ulkoilua alueella.
Lisätiedot:
kaisa.kelkka@kouvola.fi